După ce ieși cu bine din Valea Plângerii, Făt-Frumos porni în galop spre tărâmul balaurului cu douăsprezece capete pentru a o elibera pe Ileana Cosânzeana cea cu plete de aur din Cetatea celor Șapte Fortificații, unde balaurul o ținea ostatică. Dar nu ajunse bine Făt-Frumos în fața porților primei fortificații, că se și pomeni cu balaurul dinainte, plesnind din coadă şi încolăcindu-și trupul în inele solzoase; din gurile lui ieşeau văpăi de foc, iar limbile îi jucau aidoma unor săgeţi arzătoare.
– Oprește, voinice! mugi el sălbatic. Măsoară-te în luptă cu mine, de vrei să treci mai departe! În ce vrei să ne batem: în derivate să ne derivăm sau în integrale să ne integrăm?
– Hai în derivate, că-i tangenta mai dreaptă! îi strigă Făt-Frumos.
Și s-au derivat o dată, de s-a micșorat balaurul la jumătate iar Făt-Frumos a rămas la fel; s-au derivat de două ori, balaurul s-a făcut încă și mai mic decât era iar Făt-Frumos la fel a rămas; la a treia derivare, balaurul abia se mai zărea, dar Făt-Frumos  era neschimbat. Gata-gata să se stingă, balaurul îl întrebă pe Făt-Frumos care părea acum un uriaș față de el:
– Cum de-ai rămas la fel, voinice, că doar amândoi ne-am derivat?
– He-he, zise atunci Făt-Frumos, de-ai fi știut tu dinainte cine sunt eu, nu m-ai fi lăsat pe mine să aleg cum să ne batem și ai fi fost și acum zdravăn și fioros. Căci eu sunt Făt-Frumos, fiul lui...
Fiul cui era Făt-Frumos?

Soluție:

Al preaputernicului împărat Elaix, bineînțeles!

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: