Aveţi vreo idee despre mărimea numărului 4^4^4^4?

Răspuns:

Nu... nu puteţi avea, cu certitudine, o idee cât de vagă despre adevărata mărime a acestui gigant numeric cu aspect insignifiant...
Într-adevăr, pentru a ne face o idee despre lungimea acestui număr scris în sistemul zecimal — nu însă şi despre mărimea numărului însuşi! — iată ce se demonstrează într-o carte apărută la sfârşitul secolului al XIX-lea:
”Închipuiţi-vă un segment atât de lung încât o rază luminoasă ar avea nevoie de 10  quintilioane (10^{30})  de  ani pentru a parcurge acest drum.  Apoi imaginaţi-vă  o sferă cu diametrul  egal cu acest segment,  plină cu cerneală tipografică. Toată  această cerneală nu ar fi suficientă pentru a tipări numărul nostru, chiar  cu cifrele  cele mai mici  de care dispunem".
Urmează un calcul algebric nu foarte complicat, dar care presupune cunoştinţe ce depăşesc nivelul de abordare pe care ni l-am propus noi aici.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: