Despre marele matematician grec Diofant din Alexandria, supranumit „Părintele algebrei”, s-au mai păstrat azi foarte puține date biografice. Autor al unei serii de texte intitulate „Aritmetica”, pierdute azi în cea mai mare parte, Diofant a trăit undeva în secolul al III-lea d.Chr., dar lucrările lui au constituit punctul de plecare și sursa de inspirație a operelor unor generații întregi de matematicieni din secolele următoare. Pe marginea „Aritmeticii” lui Diofant, în dreptul unei ecuații despre care Diofant susținea că nu are soluții, scria Pierre Fermat în secolul al XVII-lea: „Am găsit o minunată demonstrație a acestei propoziții, dar spațiul restrâns nu îmi permite redactarea ei aici”. Aceasta a rămas cunoscută până în zilele noastre ca Marea teoremă a lui Fermat, piatra de încercare, enigma care a încins mintea matematicienilor secole la rând, până în 1993 când matematicianul englez Andrew Wiles a reușit să o învingă, demonstrând-o.

Revenind la Diofant, legenda spune că la moartea lui, ca un suprem omagiu adus minții lui sclipitoare, pe piatra-i de mormânt ar fi fost săpată ca epitaf următoarea ghicitoare:

 

„Dumnezeu i-a îngăduit să fie copil o şesime din viaţa sa şi, adăugând la aceasta a douăsprezecea parte, i-a acoperit obrazul cu puf gingaş, i-a împărtăşit lumina sfântă a căsniciei după a şaptea parte a vieţii, iar după cinci ani de căsătorie i-a oferit un fiu. Dar, vai! nefericit copilul născut târziu; după ce a atins o jumătate din întreaga viaţă a tatălui, copilul a fost răpit de soarta necruţătoare. După ce şi-a alinat suferinţa, adâncindu-se în ştiinţa numerelor vreme de 4 ani, şi-a dat sufletul”.
Puteţi spune ce vârstă avea Diofant când a murit?

 

Soluţie:

Să observăm că
- o şesime din viaţa înţeleptului reprezintă 14/84 din aceasta;
- o doisprezecime reprezintă 7/84;
- o şeptime reprezintă 12/84;
- jumătate reprezintă 42/84.
Toate acestea împreună fac
14/84+7/84+12/84+42/84=75/84,
care cu cei 9 ani din enunţ dau lungimea vieţii matematicianului.
Prin urmare, cei 9 ani reprezintă 9/84 din vârsta la care a murit. Atunci, a 84-a parte din această vârstă este de 1 an, iar 84 de ani este vârsta la care a murit Diofant.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: