Artistul german Albrecht Durer, unul din promotorii Renașterii în nordul Europei și unul dintre cei mai de seamă contributori la teoria artei, a avut realizări importante și în matematică.
El a întocmit un îndrumător pentru măsurarea cu rigla și compasul, a prezentat construcția spiralelor cu compasul, a utilizat metoda proiecțiilor ortogonale duble și a descris epicicloida și curba scoică și a realizat o generalizare a concoidei lui Nicomede.
Într-una din cele mai cunoscute și misterioase opere ale sale intitulată „Melancolia I”, Durer a înfățișat un careu magic absolut fabulos, pe care îl prezentăm și noi mai jos:

16 3 2 13
5 10 11 8
9 6 7 12
4 15 14 1

Acest careu este într-adevăr spectaculos, deoarece pe lângă proprietatea caracteristică pătratelor magice de a avea suma numerelor de pe linii, coloane și diagonale constantă (în cazul de față egală cu 34), el mai posedă câteva moduri uimitoare de a fi împărțit în 4 regiuni  a câte 4 numere cu suma egală cu 34.
Puteți spune Câte moduri de acest fel mai există și care sunt acestea?

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: