Gheața rugoasă e mai alunecoasă

Ați observat probabil că podelele lustruite sunt mult mai alunecoase decât cele rugoase sau pufoase.
Deci, n-ar trebui ca gheața netedă să fie mai alunecoasă decât cea cu denivelări?
Dacă veți trage vreodată o sanie, veți descoperi că se mișcă mult mai ușor pe gheață denivelată decât pe gheață netedă.
Poate ați observat și că e mult mai greu să mergi pe gheață rugoasă decât pe gheață perfect netedă.
De ce credeți că se întâmplă asta?

Un gheizer „răcoritor”

Pe această vreme caniculară, puteți să vă înjghebați un gheizer „răcoritor” în propria dumneavoastră grădină.
Metoda pe care v-o propunem în continuare vă permite să obțineți un gheizer cu o înălțime de până la 15m.
Veți avea nevoie de:
a. o sticlă de 2l de Coca-Cola dietetică;
b. o bucată de carton pătrată cu latura de 5cm;
c. un pachet de Mentos;
d. o eprubetă.
1. Puneți 12 mentos în eprubetă și acoperiți gura eprubetei cu cartonul.
2. Desfaceți sticla de cola și puneți eprubeta cu susul în jos pe gura sticlei, cu cartonul acoperind în continuare gura eprubetei.
3. Găsiți un loc bun în care să vă refugiați.
4. Trageți rapid cartonul astfel încât mentosurile să cadă în interiorul sticlei de cola, fugiți în afara zonei de impact și priviți cum explodează cola afară din sticlă.
Ce s-a întâmplat? Explicați!

Un mic experiment

Și acum, un mic experiment practic pe care puteți să-l faceți și voi fără efort.
Expirați încet și constant în palmă. Țineți minte ce-ați simțit. Apoi, țuguiați-vă buzele și suflați cu putere în palmă. Puteți folosi cealaltă mână, dacă vreți.
Veți observa că atunci când expirați încet, simțiți aerul cald, pe când atunci când suflați cu putere, aerul se simte rece.
Respirația nu și-a schimbat temperatura și nici mâna voastră. Atunci, de ce apare această diferență?

Cum îl vâri fără să-l spargi în sticlă?

Cum vâri întreg un ou crud, cu coaja intactă, într-o sticlă de lapte ca acelea de pe vremea lui Ceașcă, pe gura căreia oul poate să stea în echilibru, dar prin care, evident, nu intră în sticlă?
În rest, nici sticla și nici oul nu au nimic special iar oul, bineînțeles, nu trebuie să se spargă.
Explică procedeul utilizat!

Crud sau fiert?

Extrem de gustoase și hrănitoare, ouăle fierte tari sunt alimentul ideal pentru cei care doresc un mic dejun frugal, dar consistent. În medie, un ou conține 78 de calorii, 6,3 g de proteine, fier, fosfor și vitamine (B12, A, D și C.)
Și nu numai din acest punct de vedere ouăle sunt o minune a naturii. Priviți doar forma lor desăvârșită, ca să vă faceți o idee asupra abilității cu care natura a găsit cele mai elegante soluții de-a lungul evoluției.
În cazul de față, ele ne oferă un excelent prilej de a aborda o curiozitate științifică.
Să presupunem că într-o dimineață, găsiți pe blatul din bucătărie două ouă - unul crud și altul fiert tare -, amândouă la temperatura camerei. Fără să ridicați ouăle de pe blat, fără să le spargeți și fără să folosiți vreun obiect ca unealtă, puteți determina care dintre ouă este crud și care este fiert? Explicați!
Puteți face într-un fel ca unul din ouă să stea vertical, fără să-l țineți cu mâna sau să-l sprijiniți de ceva? Explicați!

Citește mai mult:Crud sau fiert?

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: