Extrem de gustoase și hrănitoare, ouăle fierte tari sunt alimentul ideal pentru cei care doresc un mic dejun frugal, dar consistent. În medie, un ou conține 78 de calorii, 6,3 g de proteine, fier, fosfor și vitamine (B12, A, D și C.)
Și nu numai din acest punct de vedere ouăle sunt o minune a naturii. Priviți doar forma lor desăvârșită, ca să vă faceți o idee asupra abilității cu care natura a găsit cele mai elegante soluții de-a lungul evoluției.
În cazul de față, ele ne oferă un excelent prilej de a aborda o curiozitate științifică.
Să presupunem că într-o dimineață, găsiți pe blatul din bucătărie două ouă - unul crud și altul fiert tare -, amândouă la temperatura camerei. Fără să ridicați ouăle de pe blat, fără să le spargeți și fără să folosiți vreun obiect ca unealtă, puteți determina care dintre ouă este crud și care este fiert? Explicați!
Puteți face într-un fel ca unul din ouă să stea vertical, fără să-l țineți cu mâna sau să-l sprijiniți de ceva? Explicați!

Soluție:

Rotiți ouăle cu mâna și, în timp ce se rotesc, încercați să le opriți, atingându-le ușor cu degetul. Ce observați?
Oul fiert tare poate fi făcut foarte ușor să se rotească și se oprește imediat când punem degetul pe el.
În schimb, oul crud poate fi făcut mai greu să se învârtească și continuă să se miște un timp, după ce îl atingem cu degetul, ca să se oprească.
Care este explicația?
Oul fiert tare are interiorul solid. În schimb, cel crud are interiorul lichid și lichidul dinăuntru se mișcă, împiedicând oul să se rotească la fel de repede. Oul fiert se oprește imediat când punem degetul pe el ca să-l oprim; cel crud însă, nu se oprește pe loc, deoarece degetul acționează doar asupra cojii nu și asupra lichidului dinăuntru, care continuă să se miște, antrenând și coaja odată cu el și făcând oul să se răsucească mai departe.
Imprimând oului fiert o mișcare de rotație accelerată, oul se va roti în plan vertical pe capătul mai bombat. Oul tinde în acest fel să-și conserve energia, rotindu-se pe capătul mai bombat și descriind astfel un cerc mai mic.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: