La bordul unui submarin pot apărea o mulțime de probleme presante, fie pe timp de pace, fie în caz de război.
Una mai cu seamă prezintă o importanță deosebită. Anume, căpitanul trebuie să aibă grijă ca în niciun moment submarinul să nu ajungă pe fundul oceanului. O astfel de întâmplare s-ar putea dovedi fatală pentru întregul echipaj. Puteți spune de ce?

Soluție:

Când submarinul se află sub apă, apa apasă asupra chilei din toate direcțiile în același timp. Aceasta înseamnă că presiunea exercitată de sus în jos asupra submarinului este aceeași cu presiunea exercitată de jos în sus asupra lui, cele două forțe echilibrându-se reciproc și permițând deplasarea submarinului.
Dacă submarinul se așază pe fundul rigid al oceanului, chiar și pentru un interval de timp scurt, apa va fi dezlocuită din jurul lui și, dintr-o dată, toată presiunea va fi exercitată asupra lui doar de sus în jos. Acest lucru poate fi suficient pentru blocarea submarinului, împiedicându-l să se mai ridice vreodată la suprafață.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: