Triunghiul din figura de mai jos este alcătuit din 10 monede de 1 ban. Care este numărul minim de monede care trebuie eliminate pentru ca, cu centrele monedelor rămase, să nu se mai poată forma niciun triunghi echilateral? Indicați monedele corespunzătoare într-unul din cele 3 cazuri identice abstracție făcând de simetrii sau rotații.

un triunghi echilateral alcătuit din 10 monede tangente două câte două una pe primul rând două pe al doilea trei pe al treilea și patru pe al patrulea

Soluție:

același desen ca la cerință în care moneda de pe primul rând precum și moneda din mijlocul rândului al treilea și cele două monede din mijlocul rândului al patrulea sunt gri restul fiind negre

Numărul minim de monede care trebuie eliminate este 4, de exemplu moneda de pe primul rând, moneda din mijlocul rândului al treilea și cele două monede din mijlocul rândului al patrulea.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: