Două frânghii de 15 m lungime fiecare atârnă de tavanul unei săli înalte de 12 m, la 6 m distanță una de cealaltă. Câtă frânghie ar putea fura un hoț care ar avea doar un cuțit la îndemână?

Soluția 1:

Aproape pe toată. Mai întâi, hoțul ar lega frânghiile una de alta, înnodându-le capetele libere unul de celălalt. Apoi, cățărându-se pe una din funii, ar putea înnoda pe ea un laț cât mai aproape posibil de tavan și, agățându-se de laț,  ar putea tăia funia imediat sub laț fără a-i da însă drumul (căci ar rămâne altfel suspendat acolo de tavan). Ar trece frânghia prin laț, și-ar lega-o apoi de mijloc și, executând o mișcare de balans (trăgând în același timp tare de funia care trece prin laț ca firul să rămână bine întins), s-ar putea apropia de a doua funie, astfel încât să o apuce și să o taie cât mai aproape de tavan. Ținând în continuare firul bine întins, ar putea apoi să îi dea treptat drumul prin laț, până ar ajunge pe podea. Aici, și-ar dezlega funia din jurul mijlocului și ar trage-o jos prin laț. În acest fel, hoțul ar putea fura toată frânghia mai puțin bucata pe care a folosit-o ca să facă lațul.

Soluția 2:

Toată funia, cu condiția ca hoțul să aibă un cuțit suficient de rezistent pentru a-i susține greutatea, având lama pe jumătate înfiptă în tavan și astfel încât lama să se poată îndoi în dreptul mânerului fără să se rupă. În acest caz, el s-ar putea cățăra pe una din frânghii, trăgând după el și capătul celeilalte frânghii. Ajuns sus, ar putea trage și întinde a doua funie pentru a și-o încolăci în jurul mijlocului. Tăind apoi prima funie la nivelul tavanului, și-ar da drumul să atârne pe a doua funie, ținând în același timp în mână capătul tăiat al primei funii. Ar urca până sus pe a doua funie și, trăgându-i celălalt capăt, ar înnoda cele două funii una de alta și ar face apoi din ele astfel legate un laț în jurul mânerului de cuțit. Cu o singură mișcare fulgerătoare, hoțul ar putea tăia a doua funie la nivelul tavanului și înfige în același timp cuțitul în tavan, îndoindu-i lama în dreptul mânerului, suficient de mult pentru ca funia să nu poată aluneca de pe mâner. Și-ar da apoi drumul jos pe cele două funii, ținându-se cu câte o mână de fiecare frânghie. Ajungând jos și smucind cu putere de funii, hoțul și-ar recupera cuțitul și odată cu el ar pune mâna și pe toată funia.

Soluția 3:

Toată funia. Hoțul s-ar putea cățăra pe una din frânghii, trăgând după el și capătul celeilalte frânghii. Ajuns sus, ar putea trage și întinde a doua funie pentru a și-o încolăci în jurul mijlocului. Tăind apoi prima sfoară la nivelul tavanului, și-ar da drumul să atârne pe a doua funie. Ar urca până sus și ar tăia funia parțial la nivelul tavanului, doar atât cât să-i poată susține greutatea corpului. Ar coborî apoi încetișor pe frânghie până aproape de podea. Ar înnoda aici un mic laț, ar mai urca vreo 60 cm în sus pe frânghie, și-ar fixa picioarele în laț și și-ar da drumul să cadă cu toată greutatea la pământ (cam de la 1 metru înălțime). Înainte ca hoțul să atingă cu picioarele pământul, forța căzăturii ar face să cedeze funia din tavan și să cadă la pământ.
Hoțul ar putea pune astfel mâna pe ambele frânghii în întregime.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: