Un mic experiment

Și acum, un mic experiment practic pe care puteți să-l faceți și voi fără efort.
Expirați încet și constant în palmă. Țineți minte ce-ați simțit. Apoi, țuguiați-vă buzele și suflați cu putere în palmă. Puteți folosi cealaltă mână, dacă vreți.
Veți observa că atunci când expirați încet, simțiți aerul cald, pe când atunci când suflați cu putere, aerul se simte rece.
Respirația nu și-a schimbat temperatura și nici mâna voastră. Atunci, de ce apare această diferență?

Cum îl vâri fără să-l spargi în sticlă?

Cum vâri întreg un ou crud, cu coaja intactă, într-o sticlă de lapte ca acelea de pe vremea lui Ceașcă, pe gura căreia oul poate să stea în echilibru, dar prin care, evident, nu intră în sticlă?
În rest, nici sticla și nici oul nu au nimic special iar oul, bineînțeles, nu trebuie să se spargă.
Explică procedeul utilizat!

Crud sau fiert?

Extrem de gustoase și hrănitoare, ouăle fierte tari sunt alimentul ideal pentru cei care doresc un mic dejun frugal, dar consistent. În medie, un ou conține 78 de calorii, 6,3 g de proteine, fier, fosfor și vitamine (B12, A, D și C.)
Și nu numai din acest punct de vedere, ouăle sunt o minune a naturii. Priviți doar forma lor desăvârșită, ca să vă faceți o idee asupra abilității cu care natura a găsit cele mai elegante soluții de-a lungul evoluției.
În cazul de față, ele ne oferă un excelent prilej de a aborda o curiozitate științifică.
Să presupunem că într-o dimineață, găsiți pe blatul din bucătărie două ouă - unul crud și altul fiert tare -, amândouă la temperatura camerei. Fără să ridicați ouăle de pe blat, fără să le spargeți și fără să folosiți vreun obiect ca unealtă, puteți determina care dintre ouă este crud și care este fiert? Explicați!
Puteți face într-un fel ca unul din ouă să stea vertical, fără să-l țineți cu mâna sau să-l sprijiniți de ceva? Explicați!

Pe sârmă

Pentru mersul pe sârmă, e nevoie de multă abilitate, perseverență și condiție fizică.
Totuși, când vedeți un astfel de acrobat mergând pe sârmă la o înălțime amețitoare, echipat doar cu o bară lungă și flexibilă, țineți cont că riscul pe care și-l asumă nu e chiar atât de nebunesc. Puteți spune de ce?

Care este mai grea?

Imaginați-vă că aveți 2 găleți cu apă. Aceste găleți sunt perfect identice, cu excepția faptului că într-una din ele plutește o bucată mare de lemn. În afară de această diferență, ambele găleți sunt umplute până la buză, cu apă distilată proaspătă.
Care dintre găleți este mai grea și de ce?

Citește mai mult:Care este mai grea?

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: