Riar-Șah și vizirul Abadan - 8 (Cămila de fosforit)

În timp ce ștergea praful în cabinetul stăpânului, Ali-eunucul reuși să doboare cămila de fosforit a șahului de pe unul din rafturi și s-o facă bucăți-bucățele.
Și bineînțeles că stăpânul, care juca șah cu vizirul Abadan în salonașul de alături la o ceașcă de cafea cu anason și pricomigdale, auzi zgomotul și veni repede să vadă ce se întâmplă. Se făcu foc și pară văzând resturile cămilei de fosforit și îl pedepsi pe bietul Ali să continue partida cu albele de unde o lăsase, el fiind cel care urma să mute, dar nu oricum. Trebuia să-l facă mat pe vizir din doar două mutări, că de nu, unde-i stăteau picioarele avea să-i șadă și capul!
Tremurând ca varga, Ali-eunucul (care nu era nici el de colea când venea vorba de șah) se așeză la masă în locul stăpânului și câr-mâr, târâș-grăpiș, câștigă partida și îl făcu mat pe vizir din două mutări!
Iată cum arătau lucrurile când Ali privi tabla de joc:

8           Turn Negru Rege Negru  
7           Cal Alb Pion Negru Pion Negru
6                
5       Damă Albă        
4                
3                
2                
1                
  a b c d e f g h

Care au fost mutările albului și ce răspuns a dat negrul?

Citește mai departe: Riar-Șah și vizirul Abadan - 8 (Cămila de fosforit)

Luptă între regi la turn

Găsiți o configurație din care albul, cu un rege și un turn, dă mat dintr-o singură mutare negrului care are doar un rege.
(Pro  blema are mai multe soluții.)

8                
7                
6                
5                
4                
3                
2                
1                
  a b c d e f g h

Câte trăsături de condei

Care este numărul minim de trăsături de creion prin care poate fi parcursă figura de mai jos fără a trece de două ori peste aceeași linie? Prin „trăsătură” vom înțelege linia care se termină acolo unde dvs. ridicați creionul de pe foaia de hârtie.

dreptunghiul ABCD notat din stânga sus antiorar cu EF linie mijlocie orizontală cu MN linie mijlocie verticală în AEFD cu PQ și RS linii verticale care împart EBCF în 3 părți egale

A doua potcoavă cu noroc

Potcoava din figura de mai jos are 6 caiele. Din doar 2 tăieturi în linie dreaptă, tăiați potcoava în 6 bucăți cu câte o caia în fiecare bucată.

o potcoavă cu curbura spre stânga câte 2 caiele pe fiecare  ramură și câte una unde începe curbura

Citește mai departe: A doua potcoavă cu noroc

O potcoavă cu noroc

Din doar 2 tăieturi în linie dreaptă și fără a rearanja părțile obținute după prima tăietură, tăiați potcoava de mai jos în 6 bucăți.

potcoavă

Citește mai departe: O potcoavă cu noroc

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: