Zice-se că în vremurile de demult trăia un împărat înfumurat nevoie-mare. Se credea cel mai puternic şi mai deştept om de pe pământ şi se mânia nespus numai la gândul că ar putea exista cineva mai grozav decât el.
Şi iată că, din gură în gură, ajunse zvon la urechile lui că

în împărăţia lui vieţuia un înţelept foarte ager la minte. Împăratul vrând să se descotorosească de el, porunci ca înţeleptul să fie grabnic întemniţat şi judecat pentru o pricină scornită. Fără să zăbovească prea mult judecătorii l-au condamnat pe înţelept la moarte. Adus în faţa tronului, împăratul i-a spus trufaş:
— Alege-ţi singur moartea. Vrei să fii spânzurat, ori doreşti să ţi se taie capul?
— Nu doresc nici una, nici alta, zise înţeleptul, dar n-am încotro.  Totuşi, mărite împărat, continuă el, aş vrea să-mi împlineşti, aşa se obişnuieşte, o ultimă dorinţă: să-mi aleg singur moartea. Voi rosti câteva cuvinte. Dacă le vei considera drept un adevăr, atunci să mi se taie capul; dacă, dimpotrivă, vei găsi că spusele mele exprimă un neadevăr, atunci să porunceşti moartea prin ştreang.
— Mă învoiesc! zise îndată împăratul, vrând să arate celor din jur că ştie să respecte ultima dorinţă a condamnaţilor.
Iar condamnatul a rostit nu mai mult decât trei cuvinte şi... a scăpat cu viaţă!
Care au fost cuvintele salvatoare?

Răspuns:

Cuvintele salvatoare au fost: ”Voi muri spânzurat”.
Această propoziţie conduce la un paradox, paradox care constă în imposibilitatea de a stabili valoarea ei de adevăr.
Într-adevăr, dacă afirmaţia “Voi fi spânzurat” ar fi adevărată, ar însemna că înţeleptul spune un adevăr şi, prin urmare, conform înţelegerii ar urma să fie decapitat. Dar atunci el va fi decapitat şi nu spânzurat. Aşadar, propoziţia “Voi fi spânzurat” este falsă. Contradicţie!
Acelaşi rezultat se obţine în cazul în care presupunem că afirmaţia “Voi fi spânzurat” ar fi falsă. Într-adevăr, în acest caz, înţeleptul ar spune un neadevăr şi deci, conform înţelegerii ar urma să fie spânzurat. Dar atunci afirmaţia “Voi fi spânzurat” este adevărată. Contradicţie!
Astfel, în urma înţelegerii făcute, împăratul a fost pus în imposibilitate de a-l ucide pe înţelept.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: