Ca să ajungi stareț la mănăstirea budistă de la poalele muntelui Tsing Tao, trebuie să treci mai multe probe. Una dintre ele, așa-numita probă de „ascuțime a viziunii”, este cea pentru care cei trei călugări ai noștri aspiranți la stăreție au fost treziți cu noaptea-n cap și invitați să se prezinte la poarta templului de starețul interimar. Era o dimineață cețoasă de noiembrie și starețului îi cam tremura barba de frig. Întinse mâna și deschise poarta iar cu cealaltă le făcu semn călugărilor spre altarul din capătul opus:
–    Pe masa din fața altarului sunt câteva zaruri, toate originale, toate de aceeași mărime. Le-am înșirat, lipite două câte două, precum chiliile voastre din grădina mănăstirii, în așa fel încât primul și ultimul zar să nu aibă puncte în contact cu zarul vecin. Treaba voastră este simplă. Fără să vă apropiați de masă, vreau să-mi spuneți câte puncte sunt cu totul pe fețele aflate în contact.
Călugării se holbară înspre altar, apoi se întoarseră și se priviră unii pe alții năuciți: toți trei erau miopi (și între noi fie vorba, zarurile erau atât de mici încât de la acea distanță niciun vultur pleșuv nu le-ar fi putut număra punctele, lipite ori ba!) Primul călugăr nu văzuse nimic, al doilea zărise vag niște pete albe în semiîntuneric iar al treilea reușise cu greu să își dea seama că pe masă erau 6 zaruri. Dar îi fu de-ajuns. Ascuțimea unei alte viziuni, mai subtile și mai penetrante decât cea fizică, îl călăuzi spre răspunsul corect.
Care este acesta și cum a ajuns călugărul la el?

Soluție:

Călugărul cunoștea o proprietate simplă a zarurilor, aceea că suma punctelor de pe oricare două fețe opuse este egală cu 7.
Cele 6 zaruri de pe masă aveau 6 perechi de fețe verticale care însumau
6*7=42
De puncte.
Dar starețul spusese clar că primul și ultimul zar nu aveau puncte în contact cu zarul vecin. Ceea ce însemna că aveau exact câte un punct în contact cu zarul vecin, adică pe fețele verticale libere ale primului și ultimului zar se aflau câte 6 puncte.
Prin urmare, suma punctelor de pe fețele aflate în contact nu putea fi decât
42-2*6=42-12=30.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: