Pe versantul muntelui Tin Ling se înalță o mănăstire budistă în care slujesc doar doi călugări. O dată la câteva săptămâni, unul din fiii satului de la poalele muntelui ia drumul mănăstirii pentru a participa la ritualul de inițiere care marchează trecerea de la adolescență la maturitate. În cadrul acestui ritual, tânărul, purtând o candelă aprinsă în mână și o povară grea de surcele în spate, înconjoară muntele plecând de la mănăstire pentru ca, ajuns la jumătatea drumului, pe versantul opus, să aprindă mirodenii și ierburi aromate pe altarul de la picioarele lui Budda – o imensă statuie din piatră săpată chiar în peretele muntelui. Apoi, tânărul își continuă drumul și revine la mănăstire din direcția opusă celei de la plecare. Pe tot parcursul drumului, candela în care arde ulei de santal nu trebuie să se stingă pentru a nu aduce ghinion celui care o poartă. Doar că uleiul din candelă nu ajunge decât până la jumătatea drumului iar candela nu poate fi alimentată decât cu uleiul de la altă candelă. Fiecare din cei doi călugări de la mănăstire e gata să sară în ajutorul tânărului și să-i alimenteze candela cu ulei de santal, pentru a-și putea încheia drumul de inițiere cu bine.
Cum se va proceda în vederea atingerii acestui scop?

Soluție:

Drumul de la mănăstire la altarul lui Budda va fi împărțit în trei părți egale și în tot atâtea părți – drumul de la altar la mănăstire, de pe celălalt versant.
1. În prima etapă, tânărul va pleca de la mănăstire însoțit de unul dintre călugări și vor parcurge împreună o treime din drumul până la altar. Apoi, călugărul îi va turna tânărului în candelă o treime din uleiul propriei candele iar tânărul își va continua drumul mai departe cu candela plină. Călugărului îi va mai rămâne în candelă atâta ulei cât să nu i se stingă candela până la mănăstire.
2. Tânărul va mai parcurge o treime din drumul până la altar, iar călugării vor pleca de la mănăstire cu candelele pline, străbătând o treime din drum. Aici, unul din călugări va umple cu ulei candela celuilalt călugăr și se va întoarce la mănăstire. Celălalt călugăr va mai parcurge o treime din drum, spre a-l întâlni pe tânăr.
3. Amândoi vor avea acum 2/3 de candelă plină; călugărul va umple candela tânărului cu o treime de candelă și se va întoarce în punctul care marchează prima treime de drum, unde va primi o treime de candelă de ulei de la al doilea călugăr care se va fi aprovizionat între timp cu ulei de la mănăstire. Călugării se vor întoarce la mănăstire iar tânărul, având acum candela plină,  își va continua drumul spre altar. Aici, așezând legătura de vreascuri sub vasul cu mirodenii, îi va da foc și va continua să meargă cât îi va permite uleiul din candelă, îndreptându-se spre ultima treime din drum care îl mai desparte de mănăstire.
4. Aici, unul din cei doi călugări, reaprovizionat între timp cu ulei de la mănăstire, îi va turna tânărului din uleiul său o treime. Se vor putea întoarce apoi amândoi cu bine la mănăstire, călătoria inițiatică a tânărului încheindu-se astfel cu succes.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: