Moșul Onufrie și baba Eufrosina cresc pui de a căror hrană se îngrijesc semănând în fiecare an o tarla întreagă cu porumb numai pentru ei. Când și când, puii mai îndrăzneți pătrund pe tarla printre ostrețe și încep să scurme după râme la rădăcina plantelor. Atunci, moșul Onufrie și baba Eufrosina intră în acțiune, astupând găurile din gard și pornind în urmărirea puilor printre rândurile de cucuruz. Începe un joc de-a leapșa stânga-dreapta, în care puii nici nu fug nici nu rămân pe loc, catadixind să se ferească numai când moșul și baba sunt gata să pună mâna pe ei și să-i înhațe. Mai mult, când nu mai sunt urmăriți, puii devin la rândul lor urmăritori, ținând aproape de bătrâni, călcându-le pe urme și piuind batjocoritor în urma lor.
În figura de mai jos am reprezentat tarlaua lui moș Onufrie printr-o tablă de 8x8 pătrățele, ca la șah. De această dată, pe tarla au pătruns doi pui – unul galben și altul negru. Presupunând că mutările sunt alternative, din pătrățică în pătrățică, pe orizontală sau pe verticală, mai întâi mutând moșul și baba, apoi puiul galben și cel negru, puteți spune la a câtea mutare vor reuși moșul și baba să prindă puii? Pentru a putea fi prinși, puii trebuie înghesuiți astfel încât atunci când le vine rândul la mutare, moșul și baba să îi poată înhăța, sărind pur și simplu asupra lor, în căsuțele pe care le ocupă.

o tablă de 8 pe 8 pătrățele cu puiul galben și cel negru în căsuțele 33 respectiv 40 iar moșul și baba în căsuțele 35 respectiv 38

Soluție:

Evident, moșul nu va încerca să prindă puiul galben și nici baba pe cel negru, întrucât s-ar ajunge la o situație fără ieșire, de mutări și reveniri în același punct la infinit, fără nicio finalizare. De asemenea, se va alege ca loc de încolțire colțul din stânga jos al tarlalei, deoarece implică mai puține mutări. La a 6-a mutare, puiul galben este încolțit primul și este prins la cea de-a 7-a mutare de babă, urmată îndeaproape de puiul negru care, nesimțindu-se amenințat, este prins la a 8-a mutare de moșul Onufrie.

În tabelul de mai jos sunt trecute pentru fiecare din cele 8 mutări pozițiile corespunzătoare pe tabla de joc ale moșului, babei și celor doi pui.

Mutarea puiul galben moșul Onufrie baba Eufrosina puiul negru
  (5,1) (5,3) (5,6) (5,8)
I (6,1) (6,3) (5,5) (5,7)
II (7,1) (7,3) (5,4) (5,6)
III (8,1) (8,3) (6,4) (6,6)
IV (7,1) (8,2) (6,3) (6,5)
V (8,1) (7,2) (6,2) (6,4)
VI (7,1) (8,2) (7,2) (7,4)
VII (8,3) (7,1) (7,3)
VIII (7,3) (7,1)

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: