Tipărire

Un paralelipiped dreptunghic din polistiren cu dimensiunile de 8x8x27 cm poate fi tăiat în 4 bucăți care prin asamblare să formeze un cub. Cum trebuie tăiat paralelipipedul? Explicați!

un paralelipiped dreptunghic cu înălțimea de 27cm și laturile bazei de 8cm

Soluție:

I. În prima etapă, se taie paralelipipedul în două bucăți printr-o tăietură în formă de scară în două trepte, fiecare treaptă având înălțimea de 9 cm, lungimea de 8 cm și lățimea de 4 cm. Mai precis, la 9 cm din înălțimea paralelipipedului măsurat de sus, se face o tăietură de-a lungul laturii de 8 cm într-un plan paralel cu baza pe o adâncime de 4 cm, apoi o tăietură în plan vertical pe o lungime de 9 cm și în sfârșit o a treia în plan orizontal pe o distanță de 4 cm (vezi desenul de mai jos.)

desen

Bucata de deasupra, făcută să gliseze 4 cm spre dreapta peste bucata de dedesubt, se va îmbina perfect cu ea și va rezulta un paralelipiped dreptunghic cu înălțimea de 18 cm și dimensiunile bazei de 8 și respectiv 12 cm (vezi desenul de mai sus.)
II. În a doua etapă, paralelipipedul obținut la prima etapă se taie în două bucăți printr-o tăietură în formă de scară în două trepte, fiecare treaptă având înălțimea de 4 cm, lungimea de 12 cm și lățimea de 6 cm. Mai precis, la 6 cm din înălțimea paralelipipedului măsurat de sus, se face o tăietură de-a lungul laturii de 12 cm într-un plan paralel cu baza pe o adâncime de 4 cm, apoi o tăietură în plan vertical pe o lungime de 6 cm și în sfârșit o a treia în plan orizontal pe o distanță de 4 cm (vezi desenul de mai jos.)

desen

Bucata de deasupra, făcută să gliseze 4 cm în spate peste bucata de dedesubt, se va îmbina perfect cu ea și va rezulta un cub cu muchia de 12 cm (vezi desenul de mai sus.)
Tăieturile efectuate la etapele I și II vor împărți paralelipipedul inițial în 4 bucăți care prin reasamblare vor forma cubul din final cu muchia de 12 cm.