La depozitul unei fabrici de medicamente a sosit un vas cu 240 litri dintr-o substanţă, care trebuiau repartizaţi în mod egal la trei secţii.

În momentul acela, administratorul depozitului nu avea la îndemână decât trei butoaie goale: unul de 50 litri, altul de 110 litri şi al treilea de 130 litri.
”Sigur, şi-a spus el, aş putea turna lichidul dintr-un butoi în altul şi până la urmă aş împărţi cantitatea în trei părţi egale. Cum s-o împart, însă, efectuând minimum de operaţii?”
Dumneavoastră îl puteţi ajuta?

(Dan Lăzărescu - Paleoaritmetica)

 

Soluţie:

Se toarnă mai întâi lichidul în butoaiele de 50 şi 110 şi rămân 80 de litri în butoiul care a sosit la fabrică. Apoi se toarnă cei 50 de litri în butoiul de 130 de litri şi se completează cu încă 80 de litri din butoiul de 110, în care mai rămân 30. Se umple pe urmă iar butoiul de 50 de litri cu lichid din butoiul de 130 litri  şi se  goleşte în cel de 110, peste cei 30 de litri de acolo. În acest moment, există 3 butoaie cu câte 80 de litri fiecare. Aşadar, 6 este numărul minim de operaţii necesare.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: