Balanța din bazin

O bucată de plumb este cântărită cu ajutorul unei balanțe aflate pe fundul perfect plan și neted al unui bazin. Pe celălalt taler al balanței se așează greutăți de fier până la echilibrarea balanței. Când s-a atins echilibrul perfect, în bazin se dă drumul la apă până când balanța este complet scufundată sub apă.
Va mai rămâne balanța în echilibru și dacă nu, care dintre talere se va ridica? Justificați răspunsul dat!

Citește mai departe: Balanța din bazin

Care cutie este mai grea?

Două cutii cubice de carton absolut identice conțin una 125 de bile de oțel, cealaltă 216 bile din același tip de oțel, însă evident mai mici.
Cutiile sunt pline până sus iar straturile de bile din fiecare cutie, complet ocupate, conțin același număr de bile.
Care cutie este mai grea și de ce?
Generalizare.

Citește mai departe: Care cutie este mai grea?

Împărțiți mălaiul!

Doi țărani vin la dvs. cu o pungă în care se află 1kg și 800g de făină de mălai. Vă roagă să îi ajutați să împartă între ei mălaiul în 2 săculeți, astfel încât într-unul să se găsească 400g de mălai iar în celălalt, bineînțeles, 1kg și 400g de mălai. Aveți la dispoziție o balanță cu două talere fără greutăți iar țăranii au la ei 2 unități de masă: una de 20g iar cealaltă de 30g.
Cum veți efectua împărțirea din doar 3 cântăriri?

Citește mai departe: Împărțiți mălaiul!

Volumul sticlei

O sticlă oarecare cu fundul plat (rotund, pătrat, dreptunghiular sau hexagonal) este umplută parțial cu lapte, așa cum se vede în figura de mai jos.

Cum puteți determina volumul sticlei folosindu-vă numai de o riglă gradată, fără a adăuga sau scoate lichid din sticlă?

o sticlă umplută cu lapte până sub nivelul de la care începe gâtul sticlei și o riglă gradată în dreapta ei

Citește mai departe: Volumul sticlei

Eroziunea Dunelor

6 volume cartonate din seria „Dune” a lui Frank Herbert stau aliniate în ordine pe raftul din bibliotecă. Un car începe să roadă „Dunele” pornind de la prima pagină a volumului întâi, forând și croindu-și drum de-a lungul seriei în linie dreaptă până la ultima pagină a celui din urmă volum. Dacă grosimea unui volum este de 2cm inclusiv coperțile care au fiecare câte 1/8 cm grosime, care este lungimea totală a tunelului săpat în Dune de carul de lemn?

Citește mai departe: Eroziunea Dunelor

Mai multe articole...

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: