Acest site este întreținut de Cristina Vușcan.
Preluarea de materiale de pe acest site se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Probleme de raţionament

Într-o tabără internaţională de pe Coasta de Azur, patru copii care nu vorbesc o limbă unică, se joacă împreună, comunicând fie direct într-o limbă comună, fie traducându-şi unul altuia ce spun ceilalţi atunci când nu pot comunica direct. Fiecare copil vorbeşte două din limbile engleză, germană, norvegiană sau suedeză, nu însă engleza şi suedeza în acelaşi timp.
Astfel, Paul nu ştie norvegiana, dar traduce atunci când micuţul norvegian Christian vrea să vorbească cu Ian. Ian vorbeşte, fireşte, foarte bine limba sa maternă, suedeza, şi se înţelege fără probleme cu Abel, deşi acesta nu cunoaşte suedeza. Nici Paul nici Christian şi nici Abel nu cunosc o unică limbă în care să se înţeleagă toţi trei între ei.
Cunoscând toate acestea, puteţi spune ce limbi vorbeşte fiecare dintre cei patru copii?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Un om zace mort în deşert cu faţa în jos, purtând în spate un rucsac. Cum a murit?

Citește mai departe...

Pe când îşi petrecea vacanţa în străinătate, un om a căzut de la bordul unui yaht în apă. Apa era adâncă iar omul nu ştia să înoate şi nu avea asupra lui nimic care să-l menţină la suprafaţă. Abia după 30 de minute cei de pe vas şi-au dat seama că lipseşte cineva de la bord. Cel dispărut a fost recuperat două ore mai târziu. De ce nu s-a înecat?

http://www.anjo.ro/templinks/download.php?lid=eILdMv8efxsW

Citește mai departe...