Logicus.ro încearcă să prezinte şi să clasifice într-o manieră personală cele mai cunoscute şi interesante probleme de logică, aritmetică sau geometrie distractivă care au circulat de-a lungul timpului în diverse forme şi medii, acceptând şi propuneri ale vizitatorilor site-ului.

Atât formulările, cât şi rezolvările problemelor de logică de pe Logicus.ro intenţionează să fie accesibile, atât celor iniţiaţi în matematică, cât şi celor care nu au o pregătire specială în acest domeniu.

Mai mult, ca o noutate, Logicus.ro se adresează şi persoanelor cu deficienţe de vedere, siteul fiind astfel conceput încât nevăzătorii să poată naviga uşor în paginile sale cu ajutorul cititoarelor de ecran.

Toate problemele noastre au avizul domnului Conversano, expert în logică, iarbă, mere și morcovi :)

Avizat de Conversano, căluțul logic

 

Proiectul nostru comun în parteneriat cu editura ZIP continuă!

 

Al doilea volum din seria culegerilor de probleme de logică, intitulat „Logică în fel și chip” și aflat în faza de tehnoredactare, va vedea în curând lumina tiparului.
Ca și primul volum, al doilea va conține 207 probleme de logică structurate în două secțiuni: perspicacitate, respectiv cântărire și măsurare.
Iubitorii tehnologiei moderne, ca și persoanele deficiente de vedere care au solicitat acest lucru în mod expres,  se vor putea bucura de aceste cărți și în format electronic.

 

Cei care doresc să se implice în procesul de distribuție ne pot contacta la numărul de telefon 0748349158.

Probleme de raţionament

Într-o tabără internaţională de pe Coasta de Azur, patru copii care nu vorbesc o limbă unică, se joacă împreună, comunicând fie direct într-o limbă comună, fie traducându-şi unul altuia ce spun ceilalţi atunci când nu pot comunica direct. Fiecare copil vorbeşte două din limbile engleză, germană, norvegiană sau suedeză, nu însă engleza şi suedeza în acelaşi timp.
Astfel, Paul nu ştie norvegiana, dar traduce atunci când micuţul norvegian Christian vrea să vorbească cu Ian. Ian vorbeşte, fireşte, foarte bine limba sa maternă, suedeza, şi se înţelege fără probleme cu Abel, deşi acesta nu cunoaşte suedeza. Nici Paul nici Christian şi nici Abel nu cunosc o unică limbă în care să se înţeleagă toţi trei între ei.
Cunoscând toate acestea, puteţi spune ce limbi vorbeşte fiecare dintre cei patru copii?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Un om îşi lasă maşina la marginea unei străzi aglomerate din New York unde parcarea era interzisă. Aflată la mai puţin de 10 metri distanţă, Poliţia nu a intervenit. De ce?
(Pati)

Citește mai departe...

După ce ieși cu bine din Valea Plângerii, Făt-Frumos porni în galop spre tărâmul balaurului cu douăsprezece capete pentru a o elibera pe Ileana Cosânzeana cea cu plete de aur din Cetatea celor Șapte Fortificații, unde balaurul o ținea ostatică. Dar nu ajunse bine Făt-Frumos în fața porților primei fortificații, că se și pomeni cu balaurul dinainte, plesnind din coadă şi încolăcindu-și trupul în inele solzoase; din gurile lui ieşeau văpăi de foc, iar limbile îi jucau aidoma unor săgeţi arzătoare.
– Oprește, voinice! mugi el sălbatic. Măsoară-te în luptă cu mine, de vrei să treci mai departe! În ce vrei să ne batem: în derivate să ne derivăm sau în integrale să ne integrăm?
– Hai în derivate, că-i tangenta mai dreaptă! îi strigă Făt-Frumos.
Și s-au derivat o dată, de s-a micșorat balaurul la jumătate iar Făt-Frumos a rămas la fel; s-au derivat de două ori, balaurul s-a făcut încă și mai mic decât era iar Făt-Frumos la fel a rămas; la a treia derivare, balaurul abia se mai zărea, dar Făt-Frumos  era neschimbat. Gata-gata să se stingă, balaurul îl întrebă pe Făt-Frumos care părea acum un uriaș față de el:
– Cum de-ai rămas la fel, voinice, că doar amândoi ne-am derivat?
– He-he, zise atunci Făt-Frumos, de-ai fi știut tu dinainte cine sunt eu, nu m-ai fi lăsat pe mine să aleg cum să ne batem și ai fi fost și acum zdravăn și fioros. Căci eu sunt Făt-Frumos, fiul lui...
Fiul cui era Făt-Frumos?

Citește mai departe...