Logicus.ro încearcă să prezinte şi să clasifice într-o manieră personală cele mai cunoscute şi interesante probleme de logică, aritmetică sau geometrie distractivă care au circulat de-a lungul timpului în diverse forme şi medii, acceptând şi propuneri ale vizitatorilor site-ului.

Atât formulările, cât şi rezolvările problemelor de logică de pe Logicus.ro intenţionează să fie accesibile, atât celor iniţiaţi în matematică, cât şi celor care nu au o pregătire specială în acest domeniu.

Mai mult, ca o noutate, Logicus.ro se adresează şi persoanelor cu deficienţe de vedere, siteul fiind astfel conceput încât nevăzătorii să poată naviga uşor în paginile sale cu ajutorul cititoarelor de ecran.

Toate problemele noastre au avizul domnului Conversano, expert în logică, iarbă, mere și morcovi :)

Avizat de Conversano, căluțul logic

 

Proiectul nostru comun în parteneriat cu editura ZIP continuă!

 

Al doilea volum din seria culegerilor de probleme de logică, intitulat „Logică în fel și chip” și aflat în faza de tehnoredactare, va vedea în curând lumina tiparului.
Ca și primul volum, al doilea va conține 207 probleme de logică structurate în două secțiuni: perspicacitate, respectiv cântărire și măsurare.
Iubitorii tehnologiei moderne, ca și persoanele deficiente de vedere care au solicitat acest lucru în mod expres,  se vor putea bucura de aceste cărți și în format electronic.

 

Cei care doresc să se implice în procesul de distribuție ne pot contacta la numărul de telefon 0748349158.

Probleme de raţionament

Jimmy Walker a pariat la cursele de cai, dar când s-a prezentat la agenție ca să se intereseze de rezultate, agentul de pariuri, de felul său un tip  cam ciudat, refuză să i le spună, mărginindu-se să îi dea câteva indicii asupra pozițiilor ocupate de primii 5 cai clasați (nu neapărat diferite.) Pretinse că nu avea să-i plătească lui Jimmy nici o para chioară până când acesta nu avea să deducă singur clasamentul final, pornind de la indiciile date de el. Iată cum sunau acestea:
1) Iureș Nestăvilit a terminat cursa înaintea Furtunii Deșertului și după Vânt Sălbatic;
2) Vânt Sălbatic a terminat cursa la egalitate cu Iureș Nestăvilit dacă și numai dacă Avânt Nestăpânit nu a încheiat la egalitate cu Spaima Zmeilor;
3) Iureș Nestăvilit a încheiat cursa în urma Spaimei Zmeilor la aceeași distanță la care a încheiat cursa Spaima Zmeilor în urma lui Vânt Sălbatic dacă și numai dacă Vânt Sălbatic a terminat cursa înaintea Furtunii Deșertului.
Jimmy s-a gândit puțin, apoi a dat răspunsul exact. În ce ordine au trecut linia de sosire cei 5 cai?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

– E atât de cald și de neplăcut în oraș în timpul verii, îi spuse Will prietenului său Nikolai. Am o casă la țară. Vrei să vii acolo cu mine, week-endul viitor?
Nikolai a zâmbit:
– Ah, la țară! Așa, ca o fermă.
– Da, ai putea spune asta, a continuat Will. A fost fermă cu mult timp în urmă.
– Asta-i bine, spuse Nikolai. Când eram copil, în Rusia, locuiam la o fermă. Erau vaci, porci – erau practic ca și prietenii mei. O să-mi placă să ies din orașul ăsta fierbinte și să stau din nou la o fermă.
– Da, o să-ți placă. E atâta liniște acolo! continuă Will. Frumos și liniște: nu sunt mașini, nici măcar animale.
Nikolai înțepeni brusc. Rămase holbându-se și abia respirând, aproape un minut.
– Nu, șopti până la urmă încetișor. Nu pot. Îți mulțumesc pentru oferta asta minunată. Aș vrea să vin, dar nu pot.
De ce era Nikolai atât de speriat de gândul casei de la țară a lui Willie?

Citește mai departe...

Trei boabe de fasole s-au aliniat şi un bob de porumb a dispărut. De ce?
(Cris)

Citește mai departe...