Logicus.ro încearcă să prezinte şi să clasifice într-o manieră personală cele mai cunoscute şi interesante probleme de logică, aritmetică sau geometrie distractivă care au circulat de-a lungul timpului în diverse forme şi medii, acceptând şi propuneri ale vizitatorilor site-ului.

Atât formulările, cât şi rezolvările problemelor de logică de pe Logicus.ro intenţionează să fie accesibile, atât celor iniţiaţi în matematică, cât şi celor care nu au o pregătire specială în acest domeniu.

Mai mult, ca o noutate, Logicus.ro se adresează şi persoanelor cu deficienţe de vedere, siteul fiind astfel conceput încât nevăzătorii să poată naviga uşor în paginile sale cu ajutorul cititoarelor de ecran.

Toate problemele noastre au avizul domnului Conversano, expert în logică, iarbă, mere și morcovi :)

Avizat de Conversano, căluțul logic

 

Proiectul nostru comun în parteneriat cu editura ZIP continuă!

 

Al doilea volum din seria culegerilor de probleme de logică, intitulat „Logică în fel și chip” și aflat în faza de tehnoredactare, va vedea în curând lumina tiparului.
Ca și primul volum, al doilea va conține 207 probleme de logică structurate în două secțiuni: perspicacitate, respectiv cântărire și măsurare.
Iubitorii tehnologiei moderne, ca și persoanele deficiente de vedere care au solicitat acest lucru în mod expres,  se vor putea bucura de aceste cărți și în format electronic.

 

Cei care doresc să se implice în procesul de distribuție ne pot contacta la numărul de telefon 0748349158.

Probleme de raţionament

Într-o noapte, Ali-Baba şi alţi patru hoţi atacă şi jefuiesc un caravanserai. Profitând de întuneric, hoţii îşi încarcă prada pe catâri şi dispar în noapte, apucând-o pe căi diferite ca să li se piardă urma.
Toţi duc prăzi bogate şi frumoase, dar mai cu seamă cel care furase uriaşul diamant negru al sultanului Selim...
Ce-ar fi să-l păstreze numai pentru el?... Să-l ascundă şi să...

Ajunşi la peştera în care îşi ţineau comorile, Ali-Baba îi întreabă:
— Care dintre voi a furat diamantul lui Selim?
Iată ce răspunsuri dau cei patru hoţi:
Muhammad: Hasan a furat diamantul, Strălucirea Ta...
 Hasan: Iusuf l-a furat, prealuminate...
Abdul: O, stăpâne, nu eu l-am furat!
Iusuf: Hasan minte, preamărite...
Cine a furat şi ascunde acum diamantul dacă doar un singur hoţ spune adevărul?

 

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Se crăpa de ziuă când petrecerea de adio de la Hanul lui Manuc se sparse și ea. În acea noapte, trupa Phoenix își încântase fanii pentru ultima oară cu un concert în formație completă, înainte de a se scinda și a-și schimba numele. Grupuri-grupuri de invitați se retrăgeau pe la casele lor și doar câțiva răzlețiți mai zăboveau cu telefonul în mână pe aleea din fața restaurantului, încercând să prindă în ultima clipă un taxi cu aplicația de profil de pe mobil.
Ionuț Raicu se apropie clătinându-se de bar și, punând o mână pe umărul Iuniei, articulă cu greu:
– Un gin tonic cu gheață, păpușico!
– Doar nu sunt chelneriță, sse zborși Iunia, impresara și una din cele trei organizatoare ale concertului de adio, prinzându-i brusc încheietura și răsucindu-i mâna la spate cu o mișcare de judo. Pe lângă artele marțiale, Iunia mai era pasionată de schi și tenis de masă.
– Atunci, poate una din astealalte două bombonele să mi-l aducă? Dacă oți fi într-adevăr două acolo... ce ziceți, frumoaselor? Și încercă să își fixeze privirea în direcția celorlalte două organizatoare, Iulia și Augusta.
– Cred că mai bine ți-am chema un taxi, sugeră ultima.
– Bunînțeles, desigurat, păpușico... păpușicilor... Dar mai înainte, să fie un ultim rând pentru mine și prietenii mei de colo: un gin tonic cu gheață, un Martini roșu cu gheață și lămâie, două Mojito, o Pina Colada, o Margarita fără lămâie, o lămâie fără Margarita... și, ah, un tip mort pe terasă...
Augusta, care îl urmărise amuzată dar foarte atentă, crezu că ultima alegere era o specialitate nouă de cocteil și întrebă cu ingenuitate:
– Se prepară direct deasupra gheții? (Jucătoare pasionată de hochei și baschet, iubea dansul de societate și căuta mereu să învețe lucruri noi.)
– Ce, tipul de pe terasă?... Nu, e chiar acolo... și e de-a dreptul mort... Lămâia era pentru el...
Organizatoarele se priviră nedumerite în ochi, neștiind ce să creadă.
– E tipul ăla de la Gazeta de București, Paul Verescu, parcă așa îi zice... Toată noaptea l-am văzut numai cu cele trei picolițe – Teodora, Zenovia și Varvara. Eu și cu prietenii mei am aruncat o privire asupra tipului: pare să fi fost otrăvit, cineva l-a otrăvit. Cel mai probabil una din cele trei picolițe. Hei, ginul meu tonic!... Se pare că ați uitat să-mi aduceți ginul tonic cu gheață!...
Dar cel mai ciudat lucru din toată povestea asta e șirul acela de nuci de pe masa de lângă cadavru. Pe cinstea mea, cel mai ciudat șir de nuci din viața mea. Și nu orice fel de nuci: o macadamia, un fistic, o jojoba, o macadamia, un fistic, o jojoba, un fistic... De parcă tipul ar fi vrut să spună cu asta ceva, chiar înaintea morții... Deși, se pare că la urmă s-a cam încurcat cu fisticul acela din coadă... De aceea zic, nu încerca niciodată să înșirui nuci după ce ai fost otrăvit...
Iunia se încruntă:
– Te pricepi la criptograme?
– Cu tequila? zâmbi Raicu fericit.
– Nu, cu criminali!
– Cred că ai dreptate, replică Augusta, dusă pe gânduri. Și, nu, tipul de la Gazetă nu s-a încurcat deloc. L-a desemnat fără echivoc pe criminal!
Cine l-a ucis pe ziarist?

Citește mai departe...

Un om rulează pe autostradă cu 88 km/h, depăşeşte trei maşini care merg cu 96 km/h şi este oprit apoi de un ofiţer de poliţie, care îl amendează. De ce?

Citește mai departe...